تاثیر عوامل مکانیکی و سبک زندگی در ایجاد کمر درد
آسیب هایی که در اثر عوامل مکانیکی به ستون فقرات وارد می شوند سبب ایجاد کمردرد می شوند که در این مقاله به تعدادی از مهترین آن ها اشاره خواهیم کرد:
1-پیچ خوردگی و شکستگی ها
آسیب های ستون فقرات از قبیل پیچ خوردگی ها و شکستگی ها می توانند کمردرد حاد یا مزمن را موجب شوند.
2-شکستگی مهره ای در اثر پوکی استخوان
شکستگی مهره ای ممکن است در اثر پوکی استخوان به وجود بیاید.شکستگی هم می تواند به صورت ترک (مثل شکستگی لگن) باشد هم شکستگی خرد و له شده (مانند شکستگی فشاری ستون فقرات) می شود. ستون فقرات، لگن و مچ دست نواحی از بدن هستند که در اثر پوکی استخوان می شکنند،اگر چه شکستگی استخوان ناشی از پوکی استخوان تقریبا در هر استخوانی ممکن است بوجود بیاید. از آنجا که پوکی استخوان یک بیماری تراکم استخوان است ، ممکن است موجب شود مهره برای جبران یکپارچگی ساختاری ستون فقرات، ضعیف شود و منجر به بروز علائم گودی کمر و کمردرد گردد .
3-تصادف ها و افتادن
تصادف ها و افتادن نیز از علل دیگر به شمار می روند.
اغلب دردهای کمر از یک تصادف یا آسیب ناشی می شوند.
برآورد شده است که علت کمردرد در ۹۷ درصد از موارد نامشخص است (ناچمسون، ۱۹۹۴).
4-عدم تعادل بین بافتهای اطراف ستون مهره ها
عقیده بر این است که مشکلات کمر از عدم تعادل بین بافتهای اطراف ستون مهره ها (عضلات، لیگامنت ها و تاندون ها) و یا قامت نامناسب به وجود می آیند.
هنگامی که قوس کمر برای مدت زمان طولانی افزایش یافته و یا صاف شود عضلات، تاندون ها و لیگامنتها تحت فشار قرار می گیرند و دچار مشکل میشوند.
5-چاقی
چاقی نیز با افزایش قوس کمر سبب کمردرد می شود.در افرادی که دارای اضافه وزن هستند بعلت برهم خوردن تقارن بدن و وارد شدن فشار زیاد به کمر برای تصحیح راستای بدن، احتمال بروز کمردرد بسیار بیشتر می شود.
مطالعات نشان داده اند که ورزش یکی از معدود عواملی است که میتواند واقعاً از کمردرد پیشگیری کند.
6-رابطه ی سیگار کشیدن و کمردرد
برخی تحقیقات نشان داده اند که سیگار کشیدن میتواند سبب ایجاد کمردرد شود (لبوف، ۱۹۹۵).
در تحقیقی که بر روی 29000 نفر انجام گرفت رابطه معناداری بین سیگار کشیدن و کمردرد گزارش شد (لبوف و همکاران، ۱۹۹۸).
افراد کوچکتر (کودکان، زنان و افراد سبک وزن) در معرض خطر بیشتری هستند.
در تحقیقی که بر روی افراد مبتلا به فتق دیسک انجام گرفت مشخص شد که افراد سیگاری و افرادی که به طور تفریحی و تفننی سیگار میکشند بیش از افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به این عارضه هستند (آن و همکاران، ۱۹۹۴).
سایر تحقیقات نیز تخریب دیسک را به میزان بالاتر از ۱۸% در افراد سیگاری نشان داده اند (بتی، ۱۹۹۱).
به نظر می رسد سیگار کشیدن سبب تغذیه نامناسب دیسک های مهره ای می شود، در نتیجه افراد سیگاری بیشتر در مقابل فشارهای مکانیکی آسیبپذیر میشوند (ارنست، ۱۹۹۲).
با وجود این، بر اساس مروری که توسط مانچی کانتی (۲۰۰۰) صورت گرفت، عوامل ژنتیکی، سن و سیگار کشیدن نمی توانند از عوامل ایجاد کمردرد باشند، ولی عواملی چون کار جسمانی سنگین، دارا بودن سابقه کمردرد، نارضایتی شغلی، چاقی، کار زیاد در حالت ایستاده و عوامل روانی احتمالاً خطرزا هستند.
تحقیقات بیشتر در خصوص رابطه سیگار کشیدن و ابتلا به کمردرد ضروری به نظر می رسد.
7-حمل کیف و وسایل سنگین
تصور بر این است که برخی وسایل مدرسه از قبیل کیف ها و یا کوله پشتی ها باعث درد پایین کمر می شوند.
گزارش شده است که کیف های مدرسه و کوله پشتی ها که فشار را به کمر وارد می کنند و موجب خستگی عضلانی می شوند ممکن است در ایجاد کمردرد در کودکان نقش داشته باشند.
کمیسیون سلامت یالات متحده آمریکا اعلام کرده است که بیش از 13260 آسیب ناشی از حمل کوله پشتی در مطب ها، کلینیک ها و مراکز اورژانس در سال ۲۰۰۰ تحت درمان قرار گرفته اند.
برخلاف عقیده عمومی در خصوص ارتباط بین استفاده از وسایل مدرسه و این نوع درد، شواهد علمی پراکنده ای در این زمینه وجود دارد.
اسکوفر (۲۰۰۷) با بررسی ۵۴۰ نوجوان ۱۴ تا ۱۷ ساله با استفاده از پرسشنامه وضعیت نشستن در مدرسه، تعداد ساعات آن و شدت درد پایین کمر و همچنین بررسی آنتروپومتریک افراد، وزن و ابعاد کیف ها، میزان فعالیت جسمانی و سایر عوامل خطرزا نتیجه گرفت که بیش از نیمی از نوجوانان درد پایین کمر را در یک دوره سه ماهه تجربه کرده اند و %۲۴.۲ بعلت این درد فعالیتهای خود را کاهش داده و یا به استراحت پرداخته اند.
در این بررسی نشان داده شد که وقوع کمردرد با نوع یا ابعاد وسایل مدرسه ارتباطی نداشت، ولی میان کمر درد و حمل کیف بر روی یک شانه رابطه معناداری مشاهده شد.
این مطالعه نشان دهنده بهتر یا بدتر بودن هیچ یک از وسایل مدرسه نیست، بلکه نشان می دهد نوع حمله کیف و حالت عدم تقارن بدن میتواند در ایجاد کمردرد نقش داشته باشد.
8-ورزش و کمردرد
کمردرد و همچنین، تخریب و فروپاشیدگی دیسک در بین افراد غیر ورزشکار و غیر فعال شیوع بیشتری دارد (سالمینس،۱۹۹۵).
اگرچه شرکت طولانیمدت در برخی ورزشهای رقابتی نیز در تخریب دیسک نقش دارد (ویدمن، ۱۹۹۷؛ تورستنس، ۱۹۹۸).
ورزش منظم و استفاده از روش های صحیح بلند کردن اشیا از افزایش مشکلات ناحیه پشت جلوگیری می کند.
روش صحیح بلند کردن شامل نزدیک شدن به شیء و اجتناب از خم کردن و چرخش بدن است.
ورزش درمانی به برطرف کردن کمردرد کمک می کند (کامپلو، ۱۹۹۶) و در بهبودی پس از عمل جراحی نیز سودمند است (مانیچ؛ ۱۹۹۵).
اگرچه هنوز بهترین تمرین از لحاظ نوع،، تعداد تکرار و مدت زمان مشخص نشده است.